I nogle af Fortunfortets jernskodder findes der nogle fordybninger, der kunne tyde på, at fortet har været udsat for beskydning.

Men fortet har jo ikke været i brug under krigslignende tilstande, så hvordan kan fordybningerne så være opstået?

I forbindelse med Bagsværdfortets og Gladsaxefortets opførelse blev to skodder fra forterne sendt til forsvarets skydeskole på Amager og udsat for beskydning med gevær af type M1889 med almindelig ammunition. Disse prøveskydninger viste, at stålet i Gladsaxefortet var lidt stærkere end stålet fra Bagsværdfortet, hvorfor projektilernes indtrængen i Bagsværdfortet skodder var dybest.

Der opstod imidlertid en mindre strid på ord om indtrængningsdybden. Skydeskolen mente, at den havde målt en større indtrængningsdybde end den Ingeniørkorpsets bygningstjeneste var nået frem til. Man udvekslede en del skrivelser, hvoraf det bl.a. fremgår, at skydeskolen havde brugt en tændstik til at måle indtrængningen, og bygningstjenesten havde anvendt et stykke ståltråd. Ingen af disse metoder var særlig nøjagtig, og der blev derfor foretaget en måling med mikrometerskrue. Dermed var striden tilsyneladende bilagt.

Man ville åbenbart også afprøve Fortunfortets skodder, og vi kan formodentligt takke ovennævnte ordstrid for, at vi i dag kan lokalisere og forklare fordybningerne i nogle af Fortunfortets skodder. Der foreligger nemlig en kort rapport om en prøveskydning foretaget 17. november 1893.

På 25 meters afstand, hvilket nogenlunde svarer til voldkronen på fortets strube side, affyrede man skud med gevær af type M1889. Et gevær med en kaliber på 8 mm. Belært af erfaringerne fra ovennævnte skydeforsøg ved de to andre forter anvendtes mikrometerskrue til måling af indtrængningsdybden.
Rapporten indeholder denne tabel over mål og indtrængning i stålpladerne.

Kasematte
Træffer
Dybde i m/m
4
ved skydehul
5,4
7
midt på nederste felt
5,8
11
tæt på nittehoved ved et beslag
4,0
13
3 tommer over øverste rigel
6,6
15
lidt over midten af nederste felt
5,7

middel indtrængen
5,5



Træffer ved skydehul 
Træffer ved skydehul


Træffer ved nitte

Træffer ved nitte

Træffer ved rigel

Træffer ved rigel

Træffer midtfor

Træffer midtfor i højre felt

Træffer midtfor

Træffer midtfor i venstre felt

© John Damm Sørensen
john (at) hovedpuden.dk