FARUM-KOMMISSIONEN • Bind 11
Rejser og repræsentation mv.
Kapitel 18
Kommissionen skal i henhold til kommissoriet undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til de beskrivelser og påstande, der er fremkommet i medierne og den offentlige debat, om en lang række kritisable forhold vedrørende Farum Kommune, herunder bl.a. dispositioner foretaget af Farum Kommune, som har været til gavn for bestemte politiske partier eller personer, f.eks. i forbindelse med valgkampe.
Spørgsmålet om fortæring og rejser betalt af kommunen er nærmere behandlet i kapitel 17. For så vidt angår kommunens udarbejdelse af informationsmateriale mv. i forbindelse med valgkampe henvises der til bind 12, kapitel 20.
Det er fast antaget, at en kommune uden særskilt lovhjemmel ikke kan yde støtte til politiske partier eller enkelte borgere. Det er dog almindeligt anerkendt, at en kommune lovligt som et led i kommunens almindelige støtte til fremme af foreningslivet og nærdemokratiet i kommunen kan yde en vis, begrænset støtte til bl.a. politiske partier. En kommune kan således lovligt stille lokaler til rådighed for debatmøder mv. Kommunalbestyrelsen må blot ikke give fortrinsstilling til nogen partier/kandidatlister eller til medlemmer af kommunalbestyrelsen.
Udtrykkelig lovhjemmel til kommunal støtte til politiske partier mv. findes i lov om økonomisk støtte til politiske partier mv. (partistøtteloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 1291 af 8. december 2006. Efter lovens § 4 har kandidatlister, der har deltaget i det senest afholdte kommunalvalg, således ret til tilskud fra kommunen til kandidatlistens politiske arbejde i kommunen. Tilskuddets størrelse beregnes som nærmere angivet i loven ud fra det antal stemmer, kandidatlisten har fået ved valget.
Efter folkeoplysningslovens § 16, stk. 2, jf. lovbekendtgørelse nr. 854 af 11. juli 2007 med senere ændringer, anviser kommunalbestyrelsen offentlige lokaler til aktiviteter inden for idræt samt idébestemt og samfundsengagerende foreningsarbejde.
I perioden fra 1. januar 1990 til 6. august 2003 har fem vælgerforeninger/kandidatlister (Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og Borgerlisten) været repræsenteret i Farum byråd. Kommissionen anmodede ved breve af 2. december 2004 de enkelte vælgerforeninger/kandidatlister bl.a. om følgende:
”
2. Der ønskes en oversigt over partistøtte fordelt på årlige beløb 1990 - 2002, som vælgerforeningen/kandidatlisten i undersøgelsesperioden har modtaget fra Farum Kommune efter lov om økonomisk støtte til politiske partier m.v. (lov nr. 940 af 23. december 1986 med senere ændringer)
3. Der ønskes en oversigt over pengebeløb og andre økonomiske ydelser samt ydelser af økonomisk værdi af enhver art bortset fra partistøtte [i henhold til partistøtteloven] som vælgerforeningen/kandidatlisten eller repræsentanter for samme i undersøgelsesperioden har modtaget fra Farum Kommune.
Besvarelsen ønskes foretaget med udtrykkelig stillingtagen til følgende underspørgsmål:
3.1. rabatter på - eller vederlagsfri benyttelse af lokaler i kommunalt ejede eller støttede bygninger og anlæg,
3.2. fotokopiering, tryk, kuvertering, porto udført eller betalt af kommunen,
3.3. materiale til brug for det politiske arbejde fremstillet eller betalt af kommunen, f.eks. valgmateriale,
3.4. arbejdsydelser betalt af kommunen, f.eks. sekretariatsbistand,
3.5. fortæring og rejser betalt af kommunen, f.eks. møder med byrådsgruppe,
3.6. andre økonomiske ydelser eller ydelser af økonomisk værdi modtaget fra kommunen. Modtagne ydelser bedes angivet så præcist som muligt efter art, tidspunkt og beløb eller skønnet økonomisk værdi.
4. Såfremt denne anmodning vedrørende kommissoriepunkterne ”dispositioner foretaget af Farum Kommune, som har været til gavn for bestemte politiske partier eller personer, f.eks. i forbindelse med valgkampe” og ”kommunens afholdelse af udgifter i forbindelse med restaurationsbesøg m.v.” i øvrigt giver vælgerforeningen/kandidatlisten anledning til bemærkninger bedes de anført. Disse bemærkninger kan vedrøre såvel egen som andre vælgerforeninger/kandidatlister.”
Kommissionens henvendelser blev besvaret af vælgerforeningen for Venstre i Farum ved e-mail af 18. april 2005,[1] af vælgerforeningen for Konservative i Farum ved brev af 28. februar 2005,[2] af vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum ved brev af 27. maj 2005,[3] af vælgerforeningen for SF i Farum ved e-mail af 18. april 2005[4] samt af Borgerlisten ved brev af 17. marts 2005.[5]
I svaret fra vælgerforeningen for Venstre i Farum er indledningsvis anført følgende:
”Indledningsvis skal det fastslås, at der i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003 har været flere Venstre vælgerforeninger i Farum:
- Venstre i Farum:
Hele perioden.
- Venstre vælgerforeningen for Farum:
Stiftet den 23. september 2002. Den 24. april 2003 blev der med baggrund i ”Vedtægter for Venstres Landsorganisation” oprettet en kommuneorganisation til koordinering af de to Venstreforeningers arbejde. Som formand for kommuneorganisationens bestyrelse valgtes borgmester Lars Carpens. I perioden frem til 6. august 2003 afholdt bestyrelsen møder på borgmesterens kontor. Under disse møder serveredes vand og eller kaffe. Kommuneorganisationen ophævedes ved dannelsen af Farum Venstreforening den 9. august 2004.”[6]
Vælgerforeningerne for Venstre,[7] Konservative,[8] Socialdemokraterne[9] og SF[10] i Farum samt Borgerlisten[11] har oplyst, at de alle har modtaget partistøtte fra Farum Kommune i henhold til reglerne i partistøtteloven.
For så vidt angår de former for ydelser, som er nævnt under pkt. 3 i kommissionens henvendelse, har Borgerlisten helt generelt oplyst, at Borgerlisten ikke har modtaget ydelser af den karakter fra kommunen.[12]
For så vidt angår rabatter på eller vederlagsfri benyttelse af lokaler i kommunalt ejede eller støttede bygninger og anlæg har vælgerforeningen for Venstre i Farum oplyst følgende:
”Så vidt det er oplyst har Venstre i Farum i begyndelsen af 1990’erne (formentligt) betalt gebyr for benyttelse af kommunalt ejede lokaler, medmindre der var tale om møder med byrådsgruppen.”[13]
Vælgerforeningen for Konservative har oplyst følgende:
”Den Konservative Vælgerforening i Farum er godkendt som lokalelånsberettiget forening og har som sådan adgang til at låne kommunale lokaler. Vælgerforeningen låner typisk lokaler til afholdelse af den årlige generalforsamling, medlemsmøder og offentlige arrangementer. Omfanget af dette er typisk 2 men højest 4 arrangementer om året.
At være lokalelånsberettiget i Farum er en kommunal ordning, som gælder alle foreninger, der er godkendt af Folkeoplysningsudvalget efter principper svarende til folkeoplysningsloven. Leje af møderummet i præstegårdslængerne ved Farum Kirke for en aften koster p.t. 500 kr. Det kunne være et alternativ til lån af kommunale lokaler, men det ville ikke blive anvendt i samme omfang. Derfor er det vanskeligt at ansætte værdien af benyttelsen af kommunale lokaler.”[14]
Vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum har oplyst følgende:
”Partiforeningen har i hele undersøgelsesperioden vederlagsfrit lånt lokaler til intern mødevirksomhed på kommunens skoler og i Kulturcentret. Lånene er sket efter reglerne i Folkeoplysningsloven i stedet for lokaletilskud, og tilsvarende udlån sker til andre partiforeninger, idrætsforeninger, oplysningsforbund m.fl.”[15]
Vælgerforeningen for SF i Farum har oplyst følgende:
”Vi har som sagt afholdt vores gruppemøder før hvert enkelt byrådsmøde på Rådhuset. I disse møder har vores medlemmer i henhold til vores vedtægter kunnet deltage. Ellers har vi kun holdt enkelte møder i henhold til reglerne for udlån af lokaler i Farum Kommune i perioden.”[16]
For så vidt angår fotokopiering, tryk, kuvertering og porto udført eller betalt af kommunen har vælgerforeningerne for Venstre, Konservative og SF i Farum oplyst, at de ikke har modtaget sådanne ydelser.[17] Vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum har oplyst følgende:
”Partiforeningen udgiver et medlemsblad 2-4 gange årligt, som trykkes i et oplag på 120-150 eksemplarer og er på 12-20 sider. I de fleste af undersøgelsesårene har partiforeningen fået tilladelse til at anvende en kopimaskine og foldehæftemaskine på kommunens ungdomsskole uden beregning. Der er sket registrering af antallet af tryk i Ungdomsskolens regnskabsbog. Partiforeningen har selv medbragt papir og har selv forestået tryk og efterbehandling.”[18]
Vælgerforeningerne for Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og SF i Farum har oplyst, at de ikke har modtaget materiale til brug for det politiske arbejde, f.eks. valgmateriale, som er fremstillet eller betalt af kommunen.[19]
Med hensyn til arbejdsydelser betalt af kommunen, f.eks. sekretariatsbistand, har vælgerforeningerne for Venstre, Konservative og Socialdemokraterne i Farum henvist til, at kommunen har nedtaget partiernes valgplakater efter afholdelse af valg.[20] Vælgerforeningen for SF i Farum har oplyst, at
”[vælgerforeningens formand Bo Finsen,] som er ordblind, efter aftale med Peter Brixtofte i enkelte tilfælde har modtaget hjælp til korrekturlæsning i sin periode som byrådsmedlem. Af klare politiske årsager, blev tilbuddet kun brugt i begrænset antal tilfælde.”[21]
Vedrørende fortæring og rejser betalt af kommunen, f.eks. møder med byrådsgruppe, har vælgerforeningen for Venstre i Farum oplyst følgende:
”Følgende typer møder har været afholdt i perioden:
- Medlemsmøder
- Bestyrelsesmøder
- Fællesmøder med deltagelse af hele byrådsgruppen og hele bestyrelsen
- Gruppemøder med deltagelse af hele byrådsgruppen og 1-2 repræsentanter fra bestyrelsen
- Fælles gruppemøder med deltagelse af flere partiers byrådsgrupper samt 1-2 repræsentanter fra de pågældende partiers bestyrelser.
- Andre mødetyper
Ad. A. Medlemsmøder
Der har i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003 ikke været ydet nogen form for tilskud til medlemsmøder.
Ad. B. Bestyrelsesmøder
Bestyrelsesmøder har enten været afholdt hos bestyrelsesmedlemmerne privat eller i kommunale lokaler. Kommunen har i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003 ikke ydet tilskud til bestyrelsesmøder, idet alle udgifter blev betalt af enten den person, der stillede hjemmet til rådighed, eller de enkelte bestyrelsesmedlemmer - jf. dog ovenfor vedrørende kommuneorganisationen.
Ad. C. Fællesmøder
Medio 1990’erne påbegyndtes afholdelse af fællesmøder. Siden da har fællesmøder været afholdt med varierende hyppighed (ca. 8 - 10 gange pr. år, men i perioder kun én gang i kvartalet og i en periode i slutningen af 1990’erne blev der overhovedet ikke holdt fællesmøder). Møderne fandt indledningsvis sted i Kulturhuset, hvor der forekom et beskedent traktement for den enkelte deltagers egen regning. Senere (fra 1997?) fandt fællesmøderne sted i byrådssalen. I sidstnævnte tilfælde, henviser vi til sagen i Hillerød ret, afgjort i 2004, hvor Farum kommune stævnede Farum Venstreforening.
Ad. D. Gruppemøder
Vi henviser til sagen i Hillerød ret, afgjort i 2004, hvor Farum kommune stævnede Farum Venstreforening. Dog bemærkes, at Venstres formænd, næstformænd eller øvrige deltagere, alene deltog med henblik på at formidle politiske budskaber videre til medlemmerne jf. Venstres vedtægter omkring foreningens formål.
Ad. E. Fælles gruppemøder
I årene 1990 – 1993 blev der afholdt fælles gruppemøder med de konservative. Ved valget november 1993 blev de konservative ikke repræsenteret, men det blev aftalt, at møderne skulle fortsætte sammen med repræsentanter fra den konservative bestyrelse. Disse møder ophørte efter en periode.
Udover fælles gruppemøder med de konservative har der i perioden frem til 1997 været afholdt et antal fælles gruppemøder med SF samt med de radikale. Vi henviser i øvrigt til sagen i Hillerød ret, afgjort i 2004, hvor Farum kommune stævnede Farum Venstreforening. Dog bemærkes, at Venstres formænd, næstformænd eller øvrige deltagere, alene deltog med henblik på at formidle politiske budskaber videre til medlemmerne jf. Venstres vedtægter omkring foreningens formål.
Ad. F. Andre mødetyper
I forbindelse med byggeriet af Farum Park og Farum Arena inviterede borgmester Peter Brixtofte byrådet og vælgerforeningsbestyrelserne med ægtefæller til rundvisning i byggerierne med efterfølgende middag i Farum Park.
I forbindelse med kommunalvalgene i 1993, 1997 og 2001 har Venstre i Farums valgudvalg (hvori borgmesteren og/eller andre byrådsmedlemmer indgik) afholdt møder på bl.a. borgmesterkontoret, hvor der blev serveret vin m.m.
I forbindelse med kommunalvalget i 2001 inviterede borgmester Peter Brixtofte til middag i restaurant Sepp efter ophængning af Venstres valgplakater. I middagen deltog bestyrelsesmedlemmer og kandidater, der havde deltaget i plakatophængning, byrådsmedlemmer og enkelte øvrige medlemmer af Venstre i Farum.
I forbindelse med kommunalvalget i 2001 indbød Venstre i Farum medlemmer af alle partier og lister til debatmøde i Kulturhuset. Efterfølgende inviterede borgmester Peter Brixtofte bestyrelsesmedlemmer, byrådskandidater og byrådsmedlemmer m.fl. til natmad på Brdr. Ox.
Forud for kommunalvalget i 2001 afholdtes på rådhuset møder med de opstillede kandidater. Ved disse møder blev der - afhængigt af tidspunktet - serveret morgenmad eller brunch/frokost.
Der har ikke været dækket rejseudgifter for Venstre i Farum i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003.”[22]
Vælgerforeningen for Konservative i Farum har oplyst følgende:
”Repræsentanter fra vælgerforeningen har deltaget i arrangementer, hvor der har været forplejning. Men til vores vidende har kommunen ikke betalt for hverken fortæring til arrangementer eller rejser, som er arrangeret eller initieret af vælgerforeningen eller repræsentanter for denne. Vi ser os derfor ikke i stand til at værdisætte arrangementer, som vælgerforeningen ikke har haft indflydelse på.”[23]
Vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum har oplyst følgende:
”Den socialdemokratiske vælgerforening har ikke deltaget i eller fået tilbud om deltagelse i rejser af nogen art.
I nogle perioder har det været en praksis, at byrådsgruppens medlemmer har kunnet bestille nogle snitter/håndmadder i rådhusets kantine. Forsyningerne har kun været rationeret til medlemmerne af byrådsgruppen, men det er forekommet, at de ikke har kunnet spise op, og at resterende snitter er indtaget af bestyrelsesmedlemmer, der har deltaget i møde med byrådsgruppen eller ved efterfølgende bestyrelsesmøde senere samme dag. Snitterne har i begrænset omfang været ledsaget af enkelte mineralvand.”[24]
Vælgerforeningen for SF i Farum har oplyst følgende:
”Partiforeningen har aldrig fået betalte rejser til enkelt personer eller grupper af medlemmer. De enkelte byrådsmedlemmer har deltaget i kommunale rejser, og må svarer for egen regning.
SF skal gøre opmærksom på, at der på vores foranledning blev vedtaget regler i byrådet for rejser. De sagde blandt andet at alle rejser skulle have et program, der var vedtaget i det enkelte udvalg før rejsen foregik.
Fortæring til møder har vi fået enkelte gange til vores gruppemøder, der i så fald har været indkaldt til kl. 18. Her har vi fået smørrebrød eller pizza. Jeg mener, at kunne garantere for, at det drejer sig om under 5 tilfælde i perioden fra 1990 og frem.
Vi har i to tilfælde i forbindelse med budgetforhandlinger siden 1990 spist på restaurant efter aftale med borgmester Peter Brixtofte/Leif Frimand. Møderne har været indkaldt om aftenen, og har været en del af budgetforhandlingen.”[25]
Vælgerforeningerne for Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og SF i Farum har endvidere oplyst, at de ikke har modtaget andre økonomiske ydelser eller ydelser af økonomisk værdi fra kommunen.[26] Vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum har i den forbindelse bemærket følgende:
”Ved foreningen 90-års fødselsdag i 1996 overbragte daværende borgmester Peter Brixtofte en stor læder dokumentmappe indeholdende ca. 50 eksemplarer af den røde arbejdersangbog. Det var en gave fra Venstre i Farum, som vi derfor også formoder har afholdt udgiften.”[27]
Vælgerforeningen for Venstre i Farum har vedrørende kommissoriepunkterne ”dispositioner foretaget af Farum Kommune, som har været til gavn for bestemte politiske partier eller personer, f.eks. i forbindelse med valgkampe” og ”kommunens afholdelse af udgifter i forbindelse med restaurationsbesøg mv.” i øvrigt anført følgende:
”Ved flere lejligheder i løbet af perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003 er der fra bestyrelsesmedlemmer stillet spørgsmål til rimeligheden i, at man i forbindelse med møder indkaldt af borgmester Peter Brixtofte fik serveret mad og drikke uden beregning. Dette blev af borgmester Peter Brixtofte besvaret med, at det var rimeligt, når man brugte sin fritid på politisk arbejde, og at de øvrige partier havde - og benyttede - samme mulighed. Der er dog også eksempler på, at servering under møder indkaldt af borgmester Peter Brixtofte blev betalt af Venstre i Farum eller af de enkelte deltagere.
Så vidt det har kunnet oplyses er regninger for aktiviteter, hvor Venstre i Farum har stået som indbyder (f.eks. medlemsmøder, opstillingsmøder, valgmøder m.fl.), og hvor der eventuelt også deltog valgte politikere, altid blevet betalt af foreningen og/eller af de enkelte deltagere i aktiviteten.”[28]
Vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum har anført følgende:
”Længe før afsløringen af den såkaldte Farum-skandale har det været til stigende irritation at være vidne til at borgmesteren tilsyneladende ubegrænset disponerede over kommunale midler til eget parti og egen valgkamp.
Vi oplevede, at ordførende kommunaldirektør var fast deltager i interne møder i Venstre, mens den eneste mulighed vi havde for at få oplysninger fra forvaltningen var at formulere spørgsmål, der kunne fremsættes gennem byrådsmedlemmer.
Op til kommunalvalget i november 2001 var forholdene helt groteske. Der blev fx indbudt til stor fest i Farum Arena for byens indvandrere. Den formelle anledning fortoner sig i det uvisse, men arrangementet var reelt et veltilrettelagt indslag i valgkampen. Flere af Venstres byrådskandidater deltog, hvorimod ingen af vore kandidater blev indbudt.
Dagen før kommunevalget modtog alle kommunens pensionister en farvestrålende brochure over de næste pensionistrejser. Da det formelle formål med pensionistrejser var helbredsforebyggende og netværksskabende, var så kostbar markedsføring af de gratis tilbud næppe nødvendige. Det er indlysende, at udsendelsen af brochurerne er timet i forhold til kommunevalget, og at omkostningerne er dækket af kommunen, selv om reklamen gjaldt Venstre og borgmesteren.
På valgaftenen var mange politikere og vælgerforeningsrepræsentanter samlet i forskellige lokaler i Kulturhuset (Paltholmcentret). Den manglende tilstedeværelse af Venstre-folk vakte undren, indtil det blev oplyst, at Venstres repræsentanter var samlede på restaurant Brdr. Oxe. Det ville være i orden, hvis de selv betalte regningen, men den pågældende regning hører antageligt blandt de mange, der er dækket af Farum Kommune, og hvor det ikke er muligt at dokumentere, hvem der har deltaget.
Der er mange andre eksempler på helt urimelig forskelsbehandling imellem de politiske partier i Farum, men de fleste har været nævnt i pressen.
Det er vores opfattelse, at beskrivelserne i BT om ikke til fuldkommenhed så dog i meget høj udstrækning er en korrekt beskrivelse af begivenhederne i den pågældende periode.”[29]
Vælgerforeningen for SF i Farum har anført følgende:
”Som det fremgår, har SF-Farum modtaget stærkt begrænset hjælp fra Farum Kommune. Vi har samlet spist for max kr. 4000 i en kultur, hvor Venstre i årevis holdt deres gruppemøde fortrinsvis på Bregnerød Kro.
Hvor Venstre brugte kommunale midler til at udsendte tryksager og annoncer i de lokale aviser, som selv om de var kamufleret som kommunale oplysninger til borgerne efter min mening, var ren propaganda for byrådsflertallet/Venstre.
Vedr.: Annoncer skal jeg henvise til dem der blev bragt i Farum Avis op til valget i november 2002.
Vedr.: Tryksager skal jeg henvise til de meget dyre, der blev udsendt til alle borgere i Farum om satsningen på idrætsområdet i årene før kommunevalget i 2002.”[30]
Vælgerforeningen for Konservative i Farum har i sit svar anført, at foreningen ikke i øvrigt har bemærkninger til de omhandlede kommissoriepunkter.[31]
Kommissionen har afhørt formændene for vælgerforeningerne/kandidatlisterne i Farum om spørgsmålet om kommunens dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller perso ner.
Vidnet Bjarne Zetterstrùm, formand for vælgerforeningen for Socialdemokraterne i Farum fra 2001, har forklaret:[32]
”Foreholdt besvarelse fra Socialdemokraterne i Farum af 27. maj 2005[33] forklarede vidnet, at han … ikke kender baggrunden for adgangen til fotokopimaskinen på ungdomsskolen. Det foregik på den måde, at der lå en bog, hvor man skulle registrere antal kopier med videre. Så vidt han ved, var det et tilbud som alle partier i kommunen havde adgang til. Ad 3.5 forklarede vidnet, at fortæringen var meget beskeden.
…
Foreholdt faktura fra Bregnerød Kro, oktober 2000[34] der bl.a. indeholder påtegning om ”VKS” møde, forklarede vidnet, at han intet kendskab havde til mødet eller regningen. Han var ikke formand på det tidspunkt og kan ikke udelukke, at der deltog socialdemokratiske byrådsmedlemmer. På det tidspunkt var der opstået åbenlys splittelse i byrådsgruppen, hvor nogle ville følge Peter Brixtofte i et og alt. Man var enten for ham eller imod ham. Byrådsmedlem Lis Jakobsen opgav og forlod byrådet, fordi hun ikke kunne klare at gå imod Peter Brixtofte. Poul Winckler og Hans Carl Nielsen derimod sad ”lårene” af Peter Brixtofte. Mange i partiet mente, at de skulle vise større aktivitet og forholde sig mere kritisk til forholdene. De skulle repræsentere de 49 % af kommunens borgere, der var sat uden for indflydelse.
…
Der blev i 2001 inviteret til budgetforhandlinger i Farum Park. Der var dækket op med vin og det hele. Vidnet var selv til stede, idet også repræsentanter for partiforeninger var indbudt til budgetforhandlinger. Peter Brixtofte citerede brevet fra Socialdemokraterne og spurgte om det var korrekt, at de ikke ville stemme for budgettet, hvilket de bekræftede. Peter Brixtofte ville derfor ikke have dem med. De valgte selv at gå, ”før danskvanden var knappet op”.”
Vidnet Allan E. Petersen, formand for vælgerforeningen for SF i Farum fra 2000 til 2004, har forklaret:[35]
”Foreholdt besvarelse fra SF-Farum[36] under punkt 4 vedrørende Venstres gruppemøde på Bregnerød Kro, forklarede vidnet, at han ikke har deltaget i udarbejdelsen af besvarelsen, men at den nuværende formand nok havde informationerne fra B T.
SF klagede over indholdet i en informationsskrivelse af 16. oktober 2001 med kommunens bomærke, som blev udsendt efter budgetforliget i 2001. SF var ikke med til dette budgetforlig. SF’s opfattelse var at tryksagen var partisk, tendentiøs og usaglig. SF følte, at de ikke blev hørt, og at alle deres indvendinger blev affejet af borgmesteren. SF havde ingen indflydelse på tryksagen, og de var frustrerede over, at deres indsigelser ikke kom med ud. Vidnet mener ikke, at det er en for en kommune sædvanlig orientering om indholdet af budgettet.
Vidnet mener, at han har deltaget en gang med vælgerforeningen til en middag betalt af kommunen. De var på en kinesisk restaurant, og niveauet var ikke luksus. Det var på ”pizzaplanet”. Det var i slutningen af 90’erne og de fik at vide, at det var i orden, at Farum Kommune betalte udgifterne, når de havde deltaget i budgetforhandlingerne. Når SF havde almindelige partimøder med deltagelse af byrådsmedlemmerne, fik de ikke bespisning bortset fra, hvis der var smørrebrød til overs fra tidligere møder på rådhuset.
…
Adspurgt yderligere af advokat Karen-Margrethe Schebye om, til hvilke møder der var bespisning, forklarede vidnet, at der kun var bespisning, hvis der også var politikere med til mødet. Det var på sodavandsplan, eller hvis der var smørrebrød tilovers.”
Vidnet Eigil Mølgaard, formand for Borgerlisten fra 2001 til 2002, har forklaret:[37]
”Foreholdt besvarelse fra Borgerlisten af 17. marts 2005[38] forklarede vidnet, at det lå fjernt for Borgerlisten at få tilskud fra kommunen, idet deres holdningsmæssige grundlag for stiftelsen af Borgerlisten netop var modstand imod den måde, det foregik på i kommunen. De har således ikke fået nogen af de nævnte tilskud. Vidnet har ikke viden om andre partier, der har fået tilskud udover den lovbestemte partistøtte, ud over hvad han har læst sig til. På grund af sit arbejde har han altid holdt sig langt væk fra politik. Farum var for ham en soveby, og personligt var han meget overrasket over de ting, der kom frem, f.eks. i den uvildige undersøgelse, men han har intet førstehåndskendskab.”
Vidnet Elsebeth Popp-Madsen, bestyrelsesmedlem i vælgerforeningen for Konservative i Farum fra 1990 til 2003 og formand for foreningen fra 2001 til 2002, har forklaret:[39]
”Venstre og Konservative var i valgforbund i hele perioden, og derfor var der møder på tværs mellem partierne. Der var imidlertid stort set ikke samarbejde mellem vælgerforeningens bestyrelse og byrådsmedlem Per Edrén i perioden 1997-2001. Per Edrén kørte meget suverænt.
Foreholdt besvarelse fra vælgerforeningen af 28. februar 2005[40] forklarede vidnet, at hun generelt er enig i det i redegørelsen anførte. Ad 3.5 forklarede vidnet, at der i fællesmøderne med Venstre et par gange årligt fra Konservative deltog formanden for vælgerforeningen og byrådsmedlemmet samt masser af repræsentanter fra Venstre. Disse møder blev holdt et par gange om året og lidt mere til sidst i undersøgelsesperioden. Der var ved disse møder bespisning i den sidste del af undersøgelsesperioden. Bestyrelsen har også været med til en stor middag, hvor samtlige partier og vælgerforeningers bestyrelse var inviteret. Hun ved ikke hvem, der betalte bespisningen, men det var ikke Konservativ vælgerforening. Møderne foregik ofte på rådhuset, og serveringen var ikke overdådig, måske en buffet. Vidnet har dog også været på Restaurant Sepp, og nogle gange på Brdr. Ox og Marinaen, hvor arrangementerne lå på et højere niveau, nogle gange ret flot. Det var Venstre, der bestemte, hvor møderne skulle afholdes. De konservative kom bare.
Foreholdt faktura fra Bregnerød Kro, oktober 2000,[41] forklarede vidnet, at denne regning kender hun ikke noget til. De nævnte fællesmøder mellem Venstre og Konservative, hvori bestyrelsesformanden deltog, har aldrig været holdt på Bregnerød Kro. Dertil er lokalerne for små. Men byrådsmedlemmet kørte det i den periode helt selvstændigt, så der kan godt have været konservativ deltagelse.
I oktober 2001 forud for budgetforliget blev hele byrådet og 1-2 repræsentanter for hver vælgerforening indkaldt til møde i det store mødelokale ud mod vejen på Farum Park. Der var rødvin på bordet, og stemningen var ikke som et rigtigt møde. Vidnet havde aldrig deltaget i et sådant møde før. Peter Brixtofte ledte mødet. Folk sad i små grupper, og hele lokalet var dækket op. Først udvandrede SF, og dernæst udvandrede socialdemokraterne. Resultatet blev, at der til sidst kun var 10 - 12 personer tilbage. Vidnet spurgte borgmesteren, om de skulle spise, hvortil der blev sagt ”Bare spis”. Det var en mærkelig fornemmelse, at så få personer sad og spiste i et stort lokale, hvor der var opdækket og bestilt mad til mange flere. Vidnet glemmer det aldrig.
Det sidste års tid (før borgmesterskiftet) blev vælgerforeningen stort set ikke indblandet i byrådsarbejdet. Bestyrelsen prøvede at diskutere budgettet inden for VK-samarbejdet, men det lykkedes ikke. På spørgsmål om, hvorvidt vælgerforeningen havde gjort sig overvejelser om betaling for bespisning, svarede vidnet, at der til sidst var mange ting i kommunen, som man ikke undrede sig over. Vidnet har aldrig deltaget i heldagsarrangementer. Møderne foregik mest om aftenen på grund af folks arbejde. Vælgerforeningen har aldrig været ude at rejse og har heller ikke arrangeret noget, hvor kommunen refunderede udgiften.”
Vidnet Jens Hoffmeyer, formand for vælgerforeningen for Venstre i Farum fra 1999 til 2002, har forklaret:[42]
”Foreholdt besvarelse fra Farum Venstreforening[43] forklarede vidnet, at han er 100 % enig i beskrivelsen. Han har først set besvarelsen, da han fik den tilsendt fra Farum-kommissionen. Vidnet var medlem af vælgerforeningen, da Farum Venstreforening blev stiftet, således at der i kommunen var to separate vælgerforeninger for Venstre. Han er imidlertid ikke længere aktiv, og han har derfor ikke nærmere kendskab til forløbet. Ad ”partistøtte” er han enig. Ad ”fortæring” forklarede vidnet, at det genkender han, og ad A ”Medlemsmøder” er han enig. Ad B ”Bestyrelsesmøder” forklarede vidnet, at da han var formand, holdt de 1 - 2 møder i lokaler på en af kommunens skoler. Ellers blev møderne afholdt hos bestyrelsesmedlemmerne privat på skift, og således at pågældende gav kaffe/brød for egen regning. De fik aldrig tilskud fra kommunen til disse møder. Ad C ”Fælles-møder…” forklarede vidnet, at han alene har viden om dette fra 1999 og frem. Fællesmøderne blev i den periode udelukkende holdt i byrådssalen med efterfølgende bespisning i form af en buffet fra et cateringfirma samt øl og vin, hvor niveauet kan betegnes som ”almindelig jævn catering”, dvs. ikke eksklusivt. Under et sådant fællesmøde spurgte vidnet Peter Brixtofte om, hvem der betalte bespisningen, og fik det svar, at det gjorde Farum Kommune, og at det var et tilbud som gjaldt ved alle partiers møder, blot de sad i byrådet. Foreholdt vidnet Allan E. Petersens forklaring bemærker vidnet, at Venstres møder ikke var ”på pizzaniveau”, men var bedre end det. Ad D ”Gruppe-møder…” forklarede vidnet, at sådanne møder havde han deltaget i, og at ud over ham selv deltog næstformanden samt Peter Brixtofte og byrådsgruppen. Det foregik udelukkende på restaurant, og det var ikke vælgerforeningen, der betalte. Vidnet har som formand for vælgerforeningen aldrig skrevet en check eller set en regning. Traktementet var et ”aldeles ordentligt niveau”, som han gerne selv ville servere derhjemme. Møderækken var typisk planlagt for de næste to-tre møder, og den pågældende dag blev vidnet så ringet op af Peter Brixtoftes sekretær, der fortalte ham, hvor mødet skulle afholdes, og hvad tid det ville være, hvilket typisk var ved kl. 17-18-tiden. Vidnet kørte direkte til det relevante sted. Møderne blev holdt på enten Restaurant Sepp, Brdr. Ox eller Bregnerød Kro. De blev ikke holdt andre steder end på disse tre restauranter. Vidnet erindrer kun 1-2 møder, hvor Peter Brixtofte ikke var med. Som regel sad Peter Brixtofte der allerede eller sad i møde og ville støde til senere. Når de kom til mødet, var der rødvin på bordet, og senere blev der stillet mad frem, måske en osteanretning bagefter, og så ”flød” rødvinen. Vidnet aner ikke, hvad kuvertprisen var. Der blev altid serveret en hæderlig vin, nok til 3-500 kr. pr. flaske som restaurationspris. Kun en enkelt gang blev der stillet en exceptionel god vin frem.
Venstre havde efter 1999 i snit 7-8 sådanne gruppemøder om året. Der var således ingen gruppemøder i 1999. I 2000 anmodede de fra bestyrelsens side om mere information, hvorefter gruppemøderne blev ”opfundet”. Vidnet rapporterede tilbage til det næste bestyrelsesmøde, hvad der havde været af information. Møderne foregik som nævnt altid på restauranter, og det var generelt altid på mellemklasseniveau, men vidnet erindrer dog en ”vildtaften” på Bregnerød Kro, hvor der blev serveret zebra og antilope med videre. Næstformanden for vælgerforeningen var med. Han og vidnet talte om, at det var ”et lidt voldsomt niveau”, og vidnet nævnte dette over for Peter Brixtofte, men blev bare affejet.
Leif Frimand Jensen deltog på gruppemøderne, uden at han dog kan sige, at det var hver gang. Leif Frimand Jensen deltog normalt ikke i debatten. Årsagen til hans deltagelse i gruppemøderne kender vidnet ikke præcist, men han gætter på, at Peter Brixtofte benyttede Leif Frimand Jensen, hvis der var spørgsmål, han ikke selv umiddelbaret kunne svare på. I de situationer kunne Leif Frimand Jensen svare som embedsmand.
Ad E ”Fælles gruppemøder…” forklarede vidnet, at han ikke har deltaget i sådanne. Ad F ”Andre mødetyper…” forklarede vidnet, at han var enig i besvarelsen i redegørelsen. Mødet på Farum Park var med stor middag for politikere, og folk fra vælgerforeningerne og ægtefæller var med. Middagen var på ”normalt niveau”. Han husker en middag på restaurant Sepp, efter de havde ophængt valgplakaterne - som de havde lavet i vidnets have. Mens de lavede dem sagde Peter Brixtofte, at han gav en ”krumme” på Restaurant Sepp når de var færdige. De fik en hæderlig god buffet, men ikke noget ekstravagant. Ad G ”Fællesmøder” forklarede vidnet, at han havde været med til debatmødet i Kulturhuset, men at han ikke deltog i den efterfølgende middag. Andre udgifter har ikke været dækket af kommunen. Det er rigtigt, at der blev sat spørgsmålstegn ved mad og drikke uden beregning efter møderne. Vidnet har som nævnt stillet spørgsmålet direkte i byrådssalen, hvor partiets byrådsmedlemmer var til stede, og han fik det tidligere angivne svar. Vidnet bekræfter, at de flere gange måtte kræve, at partiet fik regningerne for aktiviteterne til de møder, som direkte var indkaldt af Venstres vælgerforening.
Foreholdt faktura fra Bregnerød Kro vedrørende VKS-møde 5. oktober 2000[44] forklarede vidnet, at han ikke erindrer et sådant møde og i øvrigt aldrig så regningerne fra restauranterne. Den foreviste regning kan dække alt muligt. Vidnet husker, at Hans Carl Nielsen og Poul Winckler nogle gange deltog i de møder, hvor vidnet var med. Per Edrén deltog også. Sådanne møder har typisk været på Bregnerød Kro eller restaurant Brdr. Ox.
…
Foreholdt artikel i Farum Avis uge 20, 2002 ”Hoffmeyer trækker sig som formand af Venstre” og formuleringen ”skiftede retning”[45] forklarede vidnet, at de dage i hans erindring står fuldstændigt tågede. Han husker, at han var ret hidsig sidste gang, han optrådte på Peter Brixtoftes kontor, hvor han meddelte Venstres byrådsmedlemmer, at han øjeblikkeligt trak sig som formand. Det var en brandtale. Ad ”samtidig er Jens Hoffmeyer…” og mistanken om overfakturering forklarede vidnet, at det er korrekt citeret. Vidnet forklarede, at han tjekkede sin kalender, når hans navn eller ”JH” stod på et bilag. Han kunne med sikkerhed sige, at han ikke havde deltaget i et arrangement, hvor der var spist og drukket for 35.000 kr. Der var en række bilag, hvor udgiften forekom ham at være ekstrem høj, og det var det, han reagerede imod.
…
Adspurgt yderligere om Poul Winckler og Hans Carl Nielsens deltagelse i møder med Peter Brixtofte og om det var til møderne, at vidnet havde mødt dem, forklarede vidnet, at han erindrer det ikke helt præcist, men Poul Winckler og Hans Carl Nielsen har været med ”nogle gange”, og at møderne til tider var mere socialt samvær med mad og vin end egentlige møder. Der blev drukket og spist og hygget og smalltalket om alt muligt. Vidnet erindrer et møde, hvor Venstre-folk sad udenfor, mens Peter Brixtofte, Hans Carl Nielsen og Poul Winckler sad i et lokale og holdt møde. Venstrefolkene blev så kaldt ind bagefter og fik at vide, at nu var der indgået budgetforlig. De tre sad også i boldklubbens bestyrelse, så det kunne også være, at møderne handlede om det. Adspurgt videre om hvor mange gange vidnet har set Hans Carl Nielsen og Poul Winckler til møderne, forklarede vidnet, at han i de første par år nok så dem 5-6 gange om året, så efter bedste skøn har han vel set dem i sådanne sammenhænge 10-15 gange i alt, og det gjaldt så alle møder, hvor vidnet også var med.”
Kommissionen har endvidere afhørt en række embedsmænd i Farum Kommune om spørgs målet.
Vidnet Leif Frimand Jensen, ordførende direktør i Farum Kommune fra 1994 til 1998 og fra 1999 til 2002, har forklaret:[46]
”Vidnet forklarede om sit kendskab til Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier ellerpersoner mv., at vidnet ikke er bekendt med anden støtte end partistøtten (efter loven). Der blev selvfølgelig afholdt valgmøder, hvor også ikke-repræsenterede partier deltog. Det var åbent for alle. Adspurgt om vidnet var bekendt med, at byrådsmedlemmer efter fællesmøder med partiforeningen kunne tage ud og spise på kommunens regning, forklarede vidnet, at den mulighed havde alle partigrupper. Formanden og næstformanden fra vælgerforeningen og Per Edrén var med som en del af VK-gruppen. Regningerne fra VK-gruppen kom op til kommunen, og der blev de så betalt. SF og Socialdemokratiet brugte det ikke meget at gå i byen for at spise, men ellers kunne de bestille smørrebrød til møderne og i partirummet stod der vin, øl og vand. De kunne selv bestemme niveauet. Venstre gik selvfølgelig ikke på borgmesterkontoret for at spørge om lov, hvis de skulle i byen og spise. SF spurgte borgmesteren nogle enkelte gange og fik lov.”
Vidnet Hans Jørgen Brink, økonomichef i Farum Kommune fra 1990 til 1998 og fra 2001 til 2002, har forklaret:[47]
”Der var ikke i kommunen en nedskrevet regel om, at de politiske grupper kunne spise på kommunens regning, men bespisning på kommunes regning blev foretaget i alle politiske grupper bortset fra én gruppe, der ikke ville. Venstregruppen, Konservative og ind imellem Socialdemokraterne brugte det. Det var generelt accepteret. Vidnet mener, at i nogle kommuner betaler man regninger for de politiske partier og i andre kommuner ikke.”
Derudover har kommissionen afhørt en række byrådspolitikere vedrørende spørgsmålet om kommunens dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv.
Vidnet Lisbeth Susanne Lose Hasseriis Mohr (tidligere Jacobsen), medlem af byrådet (V) fra 1986 til 1993, har forklaret:[48]
”Forespurgt til Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv. forklarede vidnet, at i starten var der ikke bespisning til Venstre-møder, og senere blev det til en ”ostemad”, hvilket hun fandt ret beskedent.”
Vidnet Ruth Bek, medlem af byrådet (V) fra 1990 til 1993 og 2. viceborgmester i nogle måneder fra 1992 til 1993, har forklaret:[49]
”Adspurgt om vidnet eventuelt havde kendskab til Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv. forklarede vidnet, at de havde møder med bestyrelsen i Venstre, og der givetvis er serveret en vand eller en øl.”
Vidnet Erik Fuchs, medlem af byrådet (V) fra 1994, har forklaret:[50]
”Vidnet har ikke kendskab til dispositioner til gavn for bestemte politiske partier. Vidnet har hørt på et gruppemøde, at Peter Brixtofte mange gange sagde til de andre partier ”bare kom med regningen” omkring partigruppernes bespisning, og det var vidnets indtryk, at der ikke blev gjort forskel på de politiske partier.”
Vidnet Mogens Hovgaard Nielsen, medlem af byrådet (V) fra 1998, har forklaret:[51]
”Adspurgt om eventuelt kendskab til Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv., forklarede vidnet, at han ikke kender til sådanne begunstigelser. I slutningen af vidnets periode blev der 3-4 gange om året holdt møder med Venstre gruppe og Venstres bestyrelse. I slutningen af møderne blev de bespist i kantinen under borgmesterens repræsentationskonto. Ifølge borgmesteren havde de andre grupper og vælgerforeningsbestyrelser adgang til tilsvarende bespisning. Vidnet gik ud fra, at det var rigtigt, og diskuterede ikke berettigelsen.”
Vidnet Lars Gram, medlem af byrådet (V) fra 1998 til 2001, har forklaret:[52]
”Forespurgt til dispositioner ”til gavn for bestemte politiske partier eller personer, f.eks. i forbindelse med valgkampe”, forklarede vidnet, at der forud for valgkampen 2001 blev fremstillet videoer om, hvor pragtfuldt der var i Farum. Videoerne endte med ikke at blive distribueret. Få måneder før valget blev der endvidere afholdt fest for de tyrkiske foreninger, og der blev fremstillet farverige pjecer. Det var ikke noget, der var blevet besluttet i byrådet, men han var ikke i tvivl om, at det var ren og skær promovering af den siddende borgmester. I den sidste halvdel af 2001 var vidnet uden for Venstregruppen og blev kun orienteret i samme omfang som oppositionspolitikerne. Han gjorde ikke noget ved det.”
Vidnet Lis Jakobsen, medlem af byrådet (A) fra 1982 til 1999, har forklaret:[53]
”Adspurgt om Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer og om hun var bekendt med sådanne dispositioner, forklarede vidnet, at det kender hun ikke noget til. Hun ved, at vej- og gartner-afdelingen pillede samtlige plakater ned efter valgkampen, og det var jo til gavn for alle i kommunen.”
Vidnet Per Torsten Edrén, medlem af byrådet (C) fra 1998, har forklaret:[54]
”Adspurgt om vidnet havde kendskab til eventuelle dispositioner fra Farum Kommune til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv. forklarede vidnet, at han ikke har kendskab til noget sådant. Farum Kommune har dog nok inviteret nogle partier på restaurant hyppigere end andre, idet Socialdemokratiet og SF sjældent blev inviteret.”
Vidnet Hans Carl Nielsen, medlem af byrådet (A) fra 1986 til 2001, har forklaret:[55]
”Vidnet forklarede om sit kendskab til Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv., at et eksempel herpå er beskrevet i artiklen af 10. september 1994 i Frederiksborg Amts Avis. Peter Brixtofte og flertallet fra Venstre regulerede 94-budgettet, så der kunne fremstilles en budgetpjece ”Rundt i Farum”. Vidnet forklarede, at pjecen reelt fremstod som valgmateriale for Venstre.”
Vidnet Lasse Zetterstrùm, medlem af byrådet (A) fra 2002, har forklaret:[56]
”Adspurgt om vidnet havde kendskab til, om Farum Kommune foretog dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv., forklarede vidnet, at han ikke ved, hvad andre partier har fået. Vidnet ved kun, hvad socialdemokraterne fik. De fik smørrebrød til gruppemøder, hvor bestyrelsen kunne deltage. Som partiforening var man ikke inviteret til spisning. Man betalte altid selv for egne arrangementer.”
Vidnet Birgit Helene Lund, medlem af byrådet (F) fra 1986 til 2009, har forklaret:[57]
”Adspurgt om vidnet havde kendskab til, om Farum Kommune foretog dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer mv., forklarede vidnet, at SF syntes, at det var urimeligt, at kommunen betalte for en del af Venstres møder. SF har 2-3 gange på kommunens regning spist pizzaer i forbindelse med budgetgennemgang. De spurgte borgmesteren først og fik lov til det. SF har betalt 3 regninger for pizzaer tilbage til kommunen, som ikke vedrørte byrådsmøder, for den slags måtte man ikke. De havde i SF den opfattelse, at der var tale om større regninger, som Venstre havde spist for.”
Vidnet Bo Finsen, medlem af byrådet (F) fra 1995 til 2001, har forklaret:[58]
”Repræsentationsudgifter var ikke lovbestemt, men der fremkom mange forslag om, at dette udgiftsområde skulle reguleres. Vidnet ved notorisk, at de omkring 1998-1999 besluttede noget omkring rejseregler. Vidnet var initiativtager til ændring af rejsereglerne. Det førte til et møde med borgmesteren. Vidnet foreslog, at de satte sig ned på borgmesterens kontor med en kop kaffe og en ostemad, men han fik at vide, at mødet skulle foregå på Brdr. Ox. Derefter blev der vedtaget nogle regler omkring rejser og repræsentation. Vidnet har været med på 3 rejser, hvor der var knyttet et fast program. Der var rejser, vidnet sagde nej til, fordi programmet for rejserne ikke var fyldestgørende eller ikke havde et for byrådet relevant indhold.”
Byrådspolitikerne Lars Carpens (V),[59] Henrik Jerger (V),[60] Gitte Weis Melchiorsen (V),[61] Flemming Birger Oppfeldt (V),[62] Morten Pflug (V),[63] Hüseyin Tas (S, V),[64] Berit Torm (V),[65] Ketty Elinor Træholt (V),[66] Sven Krarup Nielsen (C),[67] Peter August Madsen (A),[68] Poul Winckler (A),[69] Leif Jørgensen (F)[70] og Paul Wachtell (Borgerlisten)[71] har som vidner forklaret, at de ikke har kendskab til dispositioner foretaget af kommunen, som har været til gavn for bestemte politiske partier eller personer.
Farum Kommunes dispositioner til gavn for bestemte politiske partier eller personer har hovedsageligt bestået i betaling for fortæring til gruppemøder i en række tilfælde. Dette forhold er nærmere behandlet i kapitel 17. Kommunen har endvidere betalt for udarbejdelse af informationsmateriale mv. til offentligheden. Herom henvises der til bind 12, kapitel 20.
Det fremkomne giver ikke i øvrigt anledning til bemærkninger.
[1] 518-1,f2
[2] 496-1
[3] 534-1
[4] 519-1,f2
[5] 496-2
[6] 518-1,f2,b1
[7] 518-1,f2,b2
[8] 496-1,b3
[9] 534-1,b2
[10] 519-1,f2,b2
[11] 496-2,b1
[12] 496-2,b1
[13] 518-1,f2,b2
[14] 496-1,b4
[15] 534-1,b2
[16] 519-1,f2,b2
[17] 496-1,b4; 518-1,f2,b2; 519-1,f2,b2
[18] 534-1,b2f
[19] 496-1,b4; 518-1,f2,b3; 519-1,f2,b3, 534-1,b3
[20] 496-1,b4; 518-1,f2,b3; 534-1,b3
[21] 519-1,f2,b3
[22] 518-1,f2,b3f
[23] 496-1,b4
[24] 534-1,b3
[25] 519-1,f2,b3
[26] 496-1,b4; 518-1,f2,b4; 519-1,f2,b4; 534-1,b3
[27] 534-1,b3
[28] 518-1,f2,b4f
[29] 534-1,b3f
[30] 519-1,f2,b4
[31] 496-1,b1
[32] 316-140,b2ff
[33] 534-1
[34] 188-4,f12,b69
[35] 316-141,b2f
[36] 519-1
[37] 316-142,b2
[38] 496-2
[39] 316-143,b2
[40] 496-1
[41] 188-4,f12,b69
[42] 316-144,b2ff
[43] 518-1
[44] 188-4,f12,b69
[45] 447-15,f1,b16
[46] 316-242,b22
[47] 316-32,b11
[48] 316-215,b8
[49] 316-205,b7
[50] 316-218,b10
[51] 316-220,b7
[52] 316-225,b6
[53] 316-216,b11
[54] 316-230,b3
[55] 316-221,b17
[56] 316-244,b5
[57] 316-245,b18
[58] 316-211,b5
[59] 316-237,b14
[60] 316-235,b10
[61] 316-232,b6
[62] 316-217,b17
[63] 316-229,b14
[64] 316-226,b8
[65] 316-233,b5
[66] 316-219,b7
[67] 316-223,b6
[68] 316-234,b7
[69] 316-231,b11
[70] 316-206,b5
[71] 316-252,b8